Šalvěj nebyla ještě donedávna příliš známou bylinkou. Či přesněji řečeno, byla jakousi zapomenutou bylinkou našich babiček. Ty znaly velmi dobře tuto vonnou bylinku z čeledi hluchavkovitých. Lidový název této rostliny je babské ucho, koníčky či smrtky a dnes šalvěj prožívá takovou malou renesanci, alespoň co se kuchyně týká. Nejznámější je jako léčivka a koření, ale je též vynikající medonosnou a okrasnou rostlinou. Prostě voňavá a nadmíru užitečná ozdoba každé zahrádky či balkonového truhlíku. Šalvěj má příznivé účinky na lidské zdraví. Snižuje vylučování potu a sekreci žláz včetně mléka. Působí antibakteriálně, proto je vhodná na vyplachování úst při zánětech. Dále na nehojící se kožní defekty a hnisající rány. Vhodná při poruchách travicí soustavy, při nechutenství a zánětech sliznic. Blahodárně působí na mozek a zlepšuje tak koncentraci a myšlení. Pomáhá proti stresu. Je vhodná pro ženy v klimaktériu. Léčí záněty močových cest. Šalvěj lékařská obsahuje tyto účinné látky. Flavonoidy (luteolin, apigenin), triterpeny, diterpeny, kys. rozmarýnová, silice (8-25 ml/kg, hlavními složkami jsou kafr, cineol, thujon, humulen, alfa pinen, kamfen, limonen, linalool, bornyl acetát). Dále vitamíny řady B a látky podobné hormonu estrogenu. Dále se šalvěj používá jako koření při vaření, např. do nádivek a k masu. Ze šalvěje se sbírá nať a listy. Účinné látky jsou nejlépe rozpustné v alkoholu a o něco méně ve vodě. Pro výrobu tinktury je nejlepší šalvěj louhovat v silném destilátu po dobu 10 dní. Šalvěj není vhodné dlouhodobě užívat díky vysoké toxicitě thujonu.
http://www.salvej.com/
Žádné komentáře:
Okomentovat